Despre proiect

Proiect KA2 – 2020-1-HRO1-KA204-077749 Creșterea competențelor lingvistice ale minorității naționale rome – „Mâine mai bun” în cadrul activității cheie 2 Erasmus +: Parteneriate strategice implementate de parteneri din 4 țări europene (Croația, Italia, Slovenia și Serbia), cu scopul de a permite dobândirea de cunoștințe și abilități pentru integrarea minorității naționale de romi în comunitatea locală, în vederea atingerii principalului rezultat al proiectului, care este ocuparea forței de muncă.

Deoarece nu există conținut multilingv pentru predarea minorității naționale de romi în niciuna dintre țările partenere, proiectul va crea conținut online inovator pentru predarea și consolidarea competențelor lingvistice.

Rezultatul proiectului va fi o platformă web inovatoare cu module care vor avea conținut pe de o parte în limba romani, iar pe de altă parte în croată, slovenă, sârbă, italiană și engleză.

Scopul proiectului este de a oferi metode și conținuturi inovatoare pentru predarea romilor în domeniul creșterii competențelor lingvistice. Inovația se realizează printr-o platformă web multilingvă și conținut multimedia care va fi creat prin cooperarea tuturor partenerilor din proiect.

Strategia UE 2020 a identificat educația ca principalul motor al societății, inovației și dezvoltării, iar dezvoltarea unei platforme online și aplicarea tehnologiilor informației și comunicațiilor vor avea efecte pozitive asupra societății în ansamblu pentru a reduce rata șomajului. Proiectul contribuie, de asemenea, la implementarea Cadrului UE pentru strategiile naționale de integrare a minorității naționale de romi, care urmărește eliminarea disparităților dintre romi și ne-romi în 4 domenii cheie: educație, ocuparea forței de muncă, sănătate și locuință (Comisia Europeană, 2011) . Consolidarea competențelor lingvistice ale minorității naționale de romi contribuie la competitivitatea acestora și la o angajare mai ușoară, atât la nivel local, cât și internațional, și contribuie la integrare.

În octombrie 2017, Consiliul European a cerut ca sistemele de educație și formare să se „adapte la era digitală”, în timp ce, în mai 2018, recomandările Consiliului privind competențele cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții au declarat că statele membre ar trebui să depună eforturi pentru a îmbunătăți nivelul limbilor oficiale și alte limbi. aptitudini.. Proiectul adoptă practici noi și îmbunătățite care răspund nevoilor grupurilor defavorizate, reducând astfel inegalitatea socio-economică a acestora.

Această abordare inovatoare pentru consolidarea competențelor lingvistice contribuie la reducerea dezavantajelor minorității naționale rome și a inegalităților socio-economice ale acestora.

Conform recomandărilor Consiliului CE privind competențele cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții (2018), lipsa competențelor necesare pentru participarea cu succes la societate și pe piața muncii crește riscul de șomaj, sărăcie și excluziune socială, iar pe măsură ce dezvoltarea digitală este din ce în ce mai globală, investițiile în dezvoltarea tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) sunt cruciale, în special în educația adulților.

Programul european pentru educația adulților (EAAL) reînnoit definește focalizarea cooperării europene în politicile de educație a adulților pentru perioada de până în 2020 ca una dintre problemele care trebuie abordate în program și precizează creșterea accesului tuturor adulților la servicii flexibile și de înaltă calitate. învăţând în orice moment al vieţii. Această prioritate corespunde, de asemenea, creșterii competențelor părților interesate implicate în lucrul cu minoritatea națională de romi.

Potrivit Raportului privind implementarea strategiilor naționale de integrare a romilor pentru 2019 CE (Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu), măsurile luate de o serie de state membre pentru educarea minorităților naționale de romi vizează îmbunătățirea educației, combaterea timpurii părăsirea școlii, încurajând continuarea și finalizarea învățământului secundar și superior sau acordarea de sprijin pentru compensarea lipsei de educație sau a dezavantajului, cu accent pe măsurile de desegregare. Raportul evidențiază cele mai importante subiecte din domeniul ocupării forței de muncă, asigurarea tranziției efective de la educație la piața deschisă a muncii, combaterea discriminării angajatorilor și asigurarea potrivirii ofertei și cererii de locuri de muncă (în special în rândul tinerilor romi care nu sunt angajați, educați sau instruiți) .

Consorțiul de proiect reunește experți în domeniul muncii cu romi care au:

  • mulți ani de experiență în educație și cunoaștere a minorității naționale de romi ca grupuri țintă: Bajaši, Sinti și alte grupuri de romi
  • 4 organizații partenere angajează romi vorbitori nativi de romani cu diplome universitare în limbile țărilor partenere și care au cunoștințele cheie pentru a dezvolta o platformă multilingvă.

Implementarea proiectului va atinge următoarele rezultate intelectuale:

  • Necesită raport și recomandări pentru conținutul platformei
  • Platformă web inovatoare cu module de învățare a limbilor străine multilingve.

Principalele proiecte ale activităților sunt:

  • Efectuarea cercetării nevoilor
  • Curriculum dezvoltat cu conținut și subiecte dezvoltate care vor permite grupului țintă accesul mai ușor la piața muncii și care va fi dezvoltat în italiană, slovenă, sârbă, croată și engleză
  • Instruirea experților pentru 10 persoane care își vor spori competențele de lucru cu romii
  • Implementarea instruirii utilizatorilor pe noua platformă web pentru învățarea limbilor străine
  • Organizarea de evenimente cu efect multiplicator
  • Întâlniri transnaționale ale partenerilor

Proiectul va include următoarele grupuri țintă:

  • 10 experți care lucrează cu minoritatea națională de romi și vor fi implicați în implementarea cercetării, formarea personalului și dezvoltarea unei platforme web inovatoare pentru consolidarea competențelor lingvistice
  • organizații și asociații neguvernamentale și guvernamentale care se ocupă de problemele romilor, părți interesate din sectorul educației adulților
  • 120 de membri ai minorității naționale de romi implicați în cercetare și 50 implicați în pilotarea implementării programului
  • 100 de participanți la un eveniment multiplicator „Întâlnire pentru promovarea metodelor inovatoare în predarea competențelor lingvistice”; reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor neguvernamentale și guvernamentale care se ocupă de problemele romilor, părțile interesate din sectorul educației adulților.

Pentru a asigura disponibilitatea rezultatelor obținute prin implementarea activităților proiectului și diseminarea proiectelor, rezultatele cercetării și platforma web inovatoare vor fi traduse în limba engleză, iar conținutul va fi gratuit și va fi adaptat pentru smartphone-uri.

Inegalitatea în participarea socială și economică a minorității naționale rome în comparație cu restul populației este cauzată de probleme sociale adânc înrădăcinate legate de sărăcie, educație scăzută, șomaj ridicat, condiții inadecvate de viață și locuință și discriminare în multe domenii, în special accesul la piata muncii.

Potrivit Comisiei Europene, romii reprezintă cea mai mare minoritate din Europa, între aproximativ 10 și 12 milioane, în timp ce numai în Uniunea Europeană sunt aproximativ 6 milioane și majoritatea au cetățenia unei țări, dar sunt în continuare victime ale prejudecăților și discriminării chiar și în ciuda faptul că uniunea europeană a interzis discriminarea. Termenul de romi, folosit în acest proiect și în alte documente legate de această minoritate, se referă la toate grupurile de romi, indiferent cui aparțin (romi, Ashkali, Sinti, Bayashi).