Svjetski dan romskog jezika

Danas, 5. studenog 2021., obilježavamo Svjetski dan romskog jezika, povodom čega je snimljen kratki video u okviru projekta sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Erasmus+ pod nazivom Povećanje jezičnih kompetencija romske nacionalne manjine – ”Bolje sutra’’ koji Sportsko učilište PESG provodi zajedno s partnerima iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije.

Rezultat projekta jest inovativna web-platforma s modulima koji će imati s jedne strane sadržaj na romskim jezicima (Romani chib, Ljimba d’BJaš, Sinti), a s druge strane na hrvatskom, slovenskom, srpskom, talijanskom i engleskom jeziku.

Cilj je projekta da zajedno s partnerima: Udruga romskog prijateljstva ”Luna” (Hrvatska), ROMNI – APS (Italija), Udruženje Romkinja (Srbija) i Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo Mesto (Slovenija) omogućimo inovativne metode i sadržaje za poučavanje Roma u području podizanja jezičnih kompetencija.

Ako još niste imali priliku, sada se možete upoznati s romskim jezikom kroz kratki video s prijevodom na hrvatski jezik koji je moguće pogledati u nastavku.