PESG Sports School este o instituție de educație pentru adulți fondată în 2001 și funcționează sub această conducere din 2007, cu sediul în Zagreb. Toate programele implementate de PESG au avizul de specialitate al Agenției pentru Educația Profesională și a Adulților și decizia Ministerului Științei și Educației. În urmă cu aproximativ 10 ani, Școala Sportiva PESG a recunoscut importanța includerii romilor în educație pentru a le permite integrarea în societate și, ca scop final, găsirea unui loc de muncă. Până acum, am desfășurat educație de bază pentru romi (peste 400 de participanți) și instruire pentru ocupații mai simple, care să le permită accesul pe piața muncii. De asemenea, de mulți ani, universitatea pregătește și implementează proiecte UE care vizează grupurile vulnerabile, inclusiv romii.
PESG Sports School are o vastă experiență în implementarea proiectelor europene, fie ca titular, fie ca partener. Am participat încă de la început la proiecte europene, prin asistență de preaderare IPA, măsura IV Dezvoltarea Resurselor Umane, unde am fost titulari a proiectului „Elaborarea unui program de formare pentru bucătari pentru bucătării tradiționale, locale și regionale – Gusturi. a Tradiției”. În calitate de partener, am participat la proiectul „Noi abilități pentru noi locuri de muncă mai bune”, implementarea acestui proiect a fost în cadrul programului operațional Dezvoltarea resurselor umane.
Școala are experiență în implementarea proiectelor din Fondul Social European, iar din 2018 suntem titulari a două proiecte din fondul menționat: Educația adulților pentru profesioniști și Educația – cheia succesului în turism. În cadrul proiectului Educație – cheia succesului în turism, ca urmare a proiectului, a fost creată o platformă modernă de învățare online E – learning, care este în concordanță cu noul mediu tehnologic al informației și comunicațiilor. Pe lângă platforma modernă, am dezvoltat două ocupații specifice pentru a oferi participanților posibilitatea de a lucra cu turism și grupuri specifice. Un bucătar pentru mâncăruri dietetice și un colaborator în turism au fost dezvoltate pentru a lucra cu grupuri țintă specifice. De asemenea, am inclus în proiect 40 de tineri romi sub 25 de ani care au urmat educație și practică profesională.
Universitatea este partener în două proiecte FSE: Îmbunătățirea vieții oamenilor din mediul rural și ProAktivno – activare profesională pentru angajare.
Pe lângă FSE, participă la proiecte finanțate de Fondul European de Dezvoltare Regională în proiectul Croatian Quality in Education Education.
Am participat la programul Erasmus + ca gazde pentru proiecte KA1 cu Școala de Educație Primară pentru Adulți Sombor din Serbia și Universitatea din Klaipėda din Lituania.
Echipa de proiect PESG are câțiva ani de experiență în lucrul cu proiecte, implementarea programelor de educație a adulților și lucrul cu romii.
Asociația pentru Dezvoltarea Muncii Caritabile Novo mesto (DRPDNM) este o organizație umanitară neguvernamentală care se ocupă de probleme de interes public în domeniul bunăstării sociale, tineretului și culturii în Slovenia și nu numai. Misiunea DRPDNM este de a contribui la dezvoltarea unei societăți incluzive și deschise, care să accepte pe toți și să se bazeze pe motto-ul Uniunii Europene „Uniți în diversitate”. Accentul în activitatea și activitățile DRPDNM este tocmai incluziunea socială a minorităților, în special a romilor, și încurajarea dezvoltării ONG-urilor și a dialogului civil.
Implementarea activităților și programelor se realizează atât prin muncă profesională, cât și prin voluntariat. Societatea se bazează pe principiile solidarității, toleranței, voluntariatului, participării la crearea politicilor privind schimbările climatice (grijirea mediului), conștientizarea cetățeniei și dialogul intercultural prin implicarea diferitelor grupuri de cetățeni. Societatea operează în 21 de municipalități din sud-estul Sloveniei și cooperează cu peste 1.500 de ONG-uri.
Principalele activitati la care participa compania sunt:
– informare
– educaţie
– consultare
– rețele
– promovarea activității ONG-urilor și consolidarea antreprenoriatului social
-consolidarea dialogului civil.
Obiectivele strategice ale companiei sunt:
Investește în angajați pe termen lung pentru a asigura implementarea continuă a programului și pentru a consolida munca de voluntariat
Implicarea în domeniul vizibilității Companiei pentru părțile interesate interesate în vederea cooperării cu aceștia (administrație publică, oameni de afaceri, grupuri excluse social)
Împuternicirea unor grupuri țintă specifice (tineri, excluși social și ONG-uri).
Pentru a implementa integrarea unor grupuri țintă specifice care sunt excluse social, Societatea organizează un Centru de zi pentru copii și un Centru de zi pentru copiii romi (Centrul de zi Brezje, Centrul de zi Šmihel) cu încurajarea dialogului intercultural.
Societatea a participat la implementarea proiectelor de împuternicire a tinerilor, reducerea șomajului, incluziunea tinerilor cu mai puține oportunități de start prin proiecte din Fondul Social European: Cultegrare, Conviețuire, CULT – PRACTICANT, Centrul Regional ONG, Cetățenie Activa; în cooperare cu comunitățile de romi Youth in Action (Lupta împotriva șomajului prin crearea de rețele pentru tineri). De asemenea, au implementat proiecte din Fondul European pentru Integrarea Cetăţenilor ţărilor terţe: Kulturneval.
Programele se bazează pe atingerea a două obiective strategice: un program de integrare socială și de îmbunătățire a competențelor de bază și abilitarea comunităților locale cu accent pe romii adulți.
Societatea organizează adesea mese rotunde, forumuri publice, conferințe, emisiuni TV pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța responsabilizării interculturale a societății și a includerii romilor în societate.
Asociația de prietenie a romilor „Luna” a fost înființată cu scopul de a promova, dezvolta și promova dialogul social. În activitatea sa, pledează pentru îmbunătățirea poziției membrilor minorității naționale rome în rezolvarea problemelor economice, de sănătate, politice, educaționale și sociale generale. Se pune un accent deosebit pe lucrul cu romi adulți, copii și tineri pentru a le oferi oportunitatea de a dobândi cunoștințele și abilitățile necesare pentru a participa în comunitatea mai largă. Asociația se bazează pe principiile toleranței, susținerii egalității, respectului, înțelegerii, solidarității și respectului pentru drepturile fundamentale ale omului. De mulți ani, asociația pune în legătură studenții adulți cu instituții de învățământ pentru a-și putea dezvolta competențele necesare pieței muncii și a se forma. Copiii și tinerii sunt încurajați să adopte principii democratice pozitive de viață și responsabilitate.
Scopurile asociației sunt vizibile în încurajarea educației pentru cetățenia democratică, promovarea nonviolenței și construirea păcii. Organizarea educației privind combaterea și prevenirea violenței, învățarea despre beneficiile voluntariatului și participarea la dialogul intercultural. Tinerii sunt încurajați să participe în societatea civilă și să se integreze în comunitatea locală printr-o advocacy puternică pentru a promova o cultură a dialogului în scopul combaterii discriminării împotriva membrilor tuturor grupurilor vulnerabile. Tinerii romi sunt, de asemenea, încurajați să-și cultive identitatea culturală, istorică și națională și să se prezinte restului comunității locale prin organizarea de festivaluri și evenimente culturale. Prin integrarea sa interactivă, comunitatea romă este încurajată să contribuie la dezvoltarea unei societăți locale și europene incluzive, tolerante și moderne.
Asociația susține cu fermitate includerea romilor în societate și prin cooperarea pozitivă cu Serviciul croat de ocupare a forței de muncă și organizarea de forumuri pentru a crește gradul de conștientizare și importanța educației romilor adulți și pentru a ajuta la includerea pe piața muncii. Asociația de prietenie a romilor „Luna” este un mediator între minoritatea națională de romi și populația locală din Beli Manastir și din zona mai largă, dar operează în toată Croația.
Prin implementarea diferitelor activități, aceștia pledează cu fermitate pentru educația și includerea romilor pe piața muncii.
Asociația cetățenilor romi din Serbia funcționează din 2013 cu scopul principal de a conecta, de a îmbunătăți poziția și de a oferi asistență romilor în domeniul educației, sănătății și asistenței sociale.
Scopul asociației este de a asigura integrarea populației rome și de a consolida procesul de emancipare a femeilor în lupta împotriva discriminării de gen și de a oferi sprijin romilor care participă la programe educaționale.
Asociația își atinge obiectivele prin proiecte în care pledează pentru integrarea populației de etnie romă în societatea sârbă și europeană, cu accent pe combaterea prejudecăților istorice și a tuturor formelor de discriminare, respectând diferențele de identitate, demnitatea umană și valorile civice de bază.
Asociația oferă sprijin deplin membrilor comunității de romi pentru a-și exercita drepturile în utilizarea serviciilor de sănătate, accesul la piața muncii și dreptul familiei. În plus, asociația ajută la depășirea barierelor lingvistice.
Prin activitățile sale, asociația dorește să cartografieze populația romă și nevoile acestora, oferindu-le sprijin pentru a ieși din așezările, taberele de romi fără teama de prejudecăți și discriminare.
De asemenea, asociația susține cu fermitate cooperarea cu alte organizații și participă la activitățile organizate de alte asociații și ONG-uri. Ei susțin, de asemenea, cooperarea cu reprezentanții guvernului pentru a integra cu mai mult succes romii în Serbia.
La Roma, ca răspuns la slaba reprezentare a femeilor rome și rome prin asociații, a fost înființată Asociația Roma Aps. Asociația a fost înființată în 2010 pentru a înțelege nevoile populației rome și ale femeilor rome din Italia.
De la înființare, activitățile Asociației Rom Online au fost prezente în inițiativele și viața socială a comunității de romi. Prin diverse activități, aceștia doresc să întărească emanciparea femeilor în lupta împotriva tuturor formelor de discriminare sexuală și să ofere sprijin în educația romilor și sinti.
În activitatea și activitățile sale cu romi adulți, asociația a desfășurat o serie de training-uri prin care peste 500 de romi adulți și-au consolidat unele dintre competențele necesare pentru integrarea în societate.
Pentru a îndeplini obiectivele stabilite, aceștia participă la proiecte care sprijină integrarea populației de etnie romă în societatea italiană și europeană. Aceștia susțin cu tărie lupta împotriva prejudecăților istorice, a oricărei forme de discriminare, făcând apel la înțelegere, respect reciproc, respect pentru diversitate și identități diferite, respect pentru drepturile fundamentale ale omului și valorile civice.
Asociația își îndeplinește obiectivele prin întreprinderea de acțiuni și proiecte care să ajute și să promoveze integrarea populației de etnie romă în societatea italiană și europeană, să combată prejudecățile și discriminarea prin proceduri concrete, ample, cu respectarea identităților diferite, a demnității egale și a valorilor civice fundamentale. Prin munca lor, ei luptă împotriva prejudecăților împotriva romilor și a tuturor formelor de discriminare, directă și indirectă împotriva populației de etnie romă.
Asociația oferă sprijin social membrilor comunității de romi și le oferă consiliere gratuită cu privire la exercitarea drepturilor lor în serviciile de sănătate, găsirea unui loc de muncă și înțelegerea dreptului familiei.
Și în Italia, populația de romi este segregată, închisă în așezări sau lagăre de romi, prin cartografierea populației pe care vreau să o ajut și să o deschid pentru a participa la procesul de integrare deplină în societatea Aliată, și apoi în cea europeană.
Accentul special al asociației este conectarea femeilor rome și îmbunătățirea condițiilor lor de viață prin educație, creare de rețele și abilitare.